Forum motoryzacyjne, forum samochodowe, auto forum - AutoMoto24.com.pl/forum Strona Główna
 FAQ   Powiadom znajomego   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Znaleziono 1 wynik
Forum motoryzacyjne, forum samochodowe, auto forum - AutoMoto24.com.pl/forum Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Co wybrać..??
wiktor008

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3037

PostForum: Auto Konsultant   Wysłany: 2009-09-22, 22:07   Temat: Co wybrać..??
Witam. Otóż mam następujący dylemacik. Uzbierałem trochę kasy i chcę sobie kupić jakiś fajny samochód dla siebie. Po ponad 3 miesiącach poszukiwań w realu i po forach , zbierania opini i nauki o tym co warto a co nie oraz próbowaniu wyprzedzenia myślą kalejdoskopowoi zmieniających się czasów i sytuacji na rynku motoryzacyjnym aut używanych ciężko jest samemu na coś się zdecydować. Nie mając zwłaszcza dużego doświadczenia z samochodami używanymi. Jako że wg wszystkich rankingów samochody japońskie są najbardziej niezawodne oraz również najbardziej mi się podobają stylistycznie jak i technicznie zdecydowałem że chcę wybrać coś pomiędzy kilkoma markami i modelami co znacznie zawęża już pole poszukiwań ale teraz tak..:
Chcę by moje auto było dość zrywne, miało niezłe osiągi i właściwości jedne nie spalając przy tym jednak hektolitrów paliwa, przychylam się zatem do jednostek benzynowych (jako że diesle z tamtych lat (nawet z turbem) dynamiki jazdy nie mają) o poj. 2l (optymalnie) i mocy od 115 do najlepiej 150km lub więcej oczywiście - mocy nigdy za wiele wg mnie.
Jednak jeśli diesle dynamiczne to od 3l zaczynają się już dobre silniki tyle że nie ma ich w japońcach są tylko w merach i bmw. To ostatnie może bym się skusił ale sama marka jest w przeciwienstwie do japońców zbyt droga w zakupie oraz zbyt droga w utrzymaniu - mniej nizawodna niestety..:( (z tego co czytałem);
A więc 3 marki które mnie interesują i modele które mnie interesują to:

- Honda - accord rocznik od 98 - 00 - z silnikiem benzyna od poj. 2.0l najlepiej sedan.
- Mitsubishi - galant od 98 - 00 - z silnikami ...??? - tu nic nie wiem o silnikach mitsubishi.. co lepsze diesel czy benzyna??
- Nissan - primera najlepiej wersja GT z silnikiem 150km - tylko również nie wiem nic o awaryności i silnikach w tym aucie czy warto brać taki silnik w aucie 10 letnim czy moze inną jednostkę.. nie ukrywam ze 150km bardzo mnie pociąga.. jednak jeśli bardziej żywotny jest TDi.. to mimo iż wolniejszy wolę by nie sprawiał mi problemów niż może i szybsze 2.0 16v 150km benzyny który rozsypać się może po paru miesiącach..

CO polecacie z tych trzech modeli...?? jakie wersje silnikowe szukać a jakie omijać szerokim łukiem. Przypominam że mowa cały czas o autach ponad 10-letnich więc NIE NOWYCH więc trochę juz dojechanych.. Co zatem wybrać..?? lepiej benzyna czy diesiel patrząc pod kontem niezawodności itd.. (uwagi wskazujące na to ile będę przejeżdżał km rocznie proszę sobie darować - wiem o co chodzi). Powiem szczerze że bardziej kusi mnie benzyna z racji osiągów.. TDi-ki z tamtych lat jednak są bardzo mulastymi jednostkami w porównaniu do benzyny. Może ktoś napisze która z tych trzech marek najlepiej się sprawuje. Powiem że tylko te auta mi się podobają z japońskich. Wiem że mazdy też są dobre ale nie mam jakoś do nich przekonania i uważam ze nie mają charakteru w wyglądzie jak np honda czy nissan nie mówiąc już o kosmicznym galancie.
Która marka ma bardziej solidne zawieszenie..? która lepsze żywotniejsze silniki.. i która ogólnie wychodzi bardziej korystnie w eksploatacji..? za wszelkie informacje bardzo szczere dzięki.. przyda mi się każda ciekawa oponia szczególnie gdy poparta faktami. Nawet w sprawach tak prostych jak kolor lakieru.

Skocz do: