Forum motoryzacyjne, forum samochodowe, auto forum - AutoMoto24.com.pl/forum Strona Główna
 FAQ   Powiadom znajomego   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
[Dodge Challenger SRT8] - ewenement
Autor Wiadomość
Dero
Newbie

Wysłany: 2007-12-26, 20:45   [Dodge Challenger SRT8] - ewenement

Witam.

Dodge Challenger SRT8

Jeden z najbardziej wyczekiwanych samochodów 2008 roku. Jeden z najpiękniejszych i najbardziej ekscytujących. Najnowszy Dodge Challenger... został wysprzedany! Przynajmniej tylko w produkcji na przyszły rok. Paranoja czy ewenement?

3 grudnia 2007 Dodge oficjalnie zaczął zbierać zamówienia na najnowsze wcielenie Challengera. Z przewidywanych 5000 limitowanych sztuk na 2008 rok (każda z osobnym numerem serii), pierwszego dnia rozeszło się... 4300. Drugiego dnia następne 1700 i tak kolejni chętni muszą czekać kolejny rok. Dlaczego tak się stało? Po pierwsze cena - 37 995 dolarów za nowiutkiego Challengera z V8 HEMI o pojemności 6,1-litra i mocy 425 KM to świetna propozycja. Po drugie legenda - mało jest aut na świecie, których nazwa tak mocno elektryzuje. W wypadku Challengera, który jest odrodzonym muscle carem, jakakolwiek rekomendacja jest zbędna.

Nie ma się więc co dziwić, że ludzie tracą głowę dla tak pieknego dzieła sztuki. Wskrzeszony z grobów legendarny Dodge Challenger doczekał się swojego godnego następcy. Gdy debiutował w postaci konceptu w zeszłym roku, rozpadło się wiele związków, dużo ludzi zachorowało, dzieci przestały dostawać zabawki. Tylko dlatego, że wszystkich automaniaków ogarnęła "Challengeromania". Każdy zapragnął mieć tą wielką, amerykańską legendę szos, która w latach 70-tych straszyła na ulicach. Inne klasyki - Ford Mustang czy Chevrolet Corvette - już po prostu nie wystarczają. Ludzie chcą muscle cara z prawdziwego zdarzenia.

Co prawda oficjalne zdjęcia seryjnego samochodu dają nam jedynie przedsmak tego, co wkrótce zobaczymy, jednak widząc je od razu możemy stwierdzić, że Challenger Concept był niemalże idealnie odwzorowaną zapowiedzią. Te same linie, kolor, styl - jedynie szczegóły, takie jak reflektory czy tylne lampy będą odróżniały go od auta produkcyjnego. Dopuszczona jako pierwsza do sprzedaży odmiana SRT8 będzie lakierowana w trzech kolorach: pomarańczowym, czarnym i srebrnym. Z wiadomego względu ten pierwszy cieszył się największą popularnością wśród zamawiających. Oczywiście nie mogło zabraknąć klasycznych, przebiegających przez nadwozie dwóch (wykonanych z włókna węglowego) pasów.

Na koniec jednak zostawiłem Wam dobre wiadomości. Otóż trzy pierwsze specjalne egzemplarze Challengera SRT8 zostaną wystawione aukcjach. Numer 1 trafi do Scottsdale, gdzie w dniach 12-20 stycznia będzie licytowany dzięki organizacji notMYkind. Challenger No 2 zostanie natomiast wystawiony 26 września na aukcję zorganizowaną dla dilerów Dodge'a. Trzecia sztuka trafi pod młotek internetowy - tym egzemplarzem zajmie się popularny na całym świecie serwis ebay. Poza tym Dodge oczywiście zamierza wprowadzić słabsze, nielimitowane odmiany Challengera, które zapewne będą schodzić z taśm fabryki w Brampton (Ontario) w Kanadzie niczym ciepłe bułeczki o poranku. Pozostało więc czekać do oficjalnej premiery, która odbędzie się 6 lutego 2008 roku podczas Salonu Samochodowego w Chicago. Zastanawiam się, czy pakiet "pies + teściowa + kolekcja ulubionych filmów + klaser z rzadkimi znaczkami" wystarczyłby mi na zakup takiego Challengera...

Pozdrawiam.

Andrew 
Newbie

Wysłany: 2008-01-03, 19:09   

Niektóre grafiki wyglądają jakby rzeczywiście były zrobione w 3DS MAX. Nic z realiztu w nich nie ma. Wszystko błyszczy się jakby było z luster...

Shinmue 
Wizytator

Wysłany: 2008-01-04, 12:58   

Kawał dobrej maszyny , co z tego ze wyglada jak by by zrobiony w programie graficznym , liczy sie stylistyka a ta z pewnoscia jest bardzo ciekawa

Damian 
Newbie

Wysłany: 2008-01-04, 17:55   

Szczerze mi sie nie podoba .... mało bajerów :D

crampi
Newbie

Wysłany: 2008-01-05, 10:32   

Pychota...i jeszcze do tego nie tak wygórowana cena jak przy innych autach tego typu ;-) Pozbieram pieniądze i sobie kupie :-P

Damian 
Newbie

Wysłany: 2008-01-09, 20:50   

Ładna czerwień. Poza tym stylistyka cudo ;)

Forke 
Wizytator

Wysłany: 2008-01-10, 10:13   

tak to mi sie zawsze podobał autko na wypasie ma super wygląd wygląda dośc grożnie

BenQ 
Newbie

Wysłany: 2008-01-10, 10:35   

mustangi mnie nie kręcą wole audi chociaż pod maska mustangi mają dośc dobre silniki

XTension 
Wizytator

Wysłany: 2008-01-10, 11:29   

Mustang jest rewelacyjny , te oplywowe ksztalty grrr , no i to co najwazniejsze czyli potwor pod maską i ten charakterystyczny dzwiek silnika

Rokita
Wizytator

Wysłany: 2008-01-10, 17:32   

Chyba się tam wybiorę, żeby zobaczyć to auto :-) Świetnie udało im się połączyć w nim wszystko co powinno być (według mnie) w takim samochodzie. Pozostało nam tylko gratulować i życzyć kolejnych, świetnych pomysłów.

Dante 
Wizytator

Wysłany: 2008-01-10, 19:02   

Piękne auto... ;-)

outsiderwrc 
Newbie

Wysłany: 2008-01-10, 20:57   

Z tych zdjęć, które zobaczyłem to nie bardzo mi się podoba. Może gdybym zobaczył je na żywo to zmieniłbym zdanie. Narazie wygląda mi on "dziwacznie" :-?

Dranzer 
Świeżak

Marka:: Opel

Wysłany: 2008-01-11, 12:10   

Wszystkie Muscle Cary są do siebie bardzo podobne , róznia sie tylko budową silnika , nadwozia itp

NoName 
Newbie

Wysłany: 2008-01-11, 17:08   

Dranzer napisał/a:
Wszystkie Muscle Cary są do siebie bardzo podobne

Zgodzę się z przedmówcą :mrgreen:

Rokita
Wizytator

Wysłany: 2008-01-11, 19:26   

Cytat:
Z tych zdjęć, które zobaczyłem to nie bardzo mi się podoba. Może gdybym zobaczył je na żywo to zmieniłbym zdanie. Narazie wygląda mi on "dziwacznie" :-?

To zależy czego oczekujesz od samochdów. Z tego co zdążyłem zauważyć to pociągają cię szybkie, nowoczesne wozy, więc może Ci się Dodge nie podobać.