Witam!
Przykładowo...
Jadę z górki i jestem rozpędzony... Wrzucam na luz czy wrzucam na bieg bez dodawania gazu ?? Ktora jazda jest oszczędniejsza??
Pozdrawiam
To zależy od układu zasilania,który jest w samochodzie.Np. w samochodach z wtryskiem,jeżeli jedzie się kilka sekund bez dodawania gazu,to sterownik silnika całkowicie odcina dopływ paliwa i samochód spala wtedy zero litrów.Dopiero jak obroty silnika spadną poniżej 1300,to pojawia się kropelkowanie paliwa,żeby silnik nie szarpał.
W samochodach z gaźnikiem w zasadzie nie ma zbytniej różnicy - zarówno podczas jazdy na luzie jak i podczas hamowania silnikiem paliwo jest podawane praktycznie w tych samych ilościach.Tyle tylko,że jadąc na luzie prędzej zużyjemy hamulce.
No i ja mam wlasnie samochod z wtryskiem Smile Wiec na to wychodzi ze lepiej jezdzic na biegu bez dodawania gazu... Oczywiscie z górki albo jak jest sie rozpędzonym
ja podczas jazdy jak widze w dali ze jest czerwone swiatlo na skrzyzowaniu to zdejmuje noge z gazu i samochod sam kolebie sie do konca no chyba ze jest pod gorke
Czytając zasady ecodrivingu można natknąć się na zasadę, że właśnie gdy widzimy na skrzyżowaniu czerwone światło to zdejmujemy nogę z gazu, ale trzymamy na biegu. Sprzęgło wciskamy dopiero pod sam koniec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum