Wysłany: 2008-01-13, 21:43 Montaż głośników w samochodzie
Sam zakup głośników do auta, nawet tych z "najwyższej półki" nie gwarantuje naprawdę dobrego dźwięku. Miejsce i sposób montażu ma zasadniczy wpływ na otrzymany efekt - im lepszy sprzęt tym jest to ważniejsze. Pamiętajmy że prawidłowy montaż poprawi dźwięk nawet tanich głośników a nieprawidłowy zepsuje efekt nawet bardzo drogich!
Sposób montażu należy zaplanować PRZED zakupem głośników. Do wyboru mamy:
- wykorzystanie fabrycznie zaprojektowanych miejsc montażowych w aucie
- modyfikację ww. miejsc montażowych
- własnoręczną adaptację wnętrza auta dla celów montażu głośników
Ostatnim sposobem montażu, choć daje on najwięcej możliwości i satysfakcji z dobrego wykonania, nie będziemy się zajmować bo to raczej domena zapaleńców i profesjonalistów. Dla większości słuchaczy wystarczającym jest prawidłowe nieznaczne zaadaptowanie auta dla celu odsłuchu muzyki. Przede wszystkim należy sprawdzić co konstruktor auta proponuje nam jako miejsce do montażu głośników. Najczęściej są to otwory na głośniki o średnicy 13 lub 16cm co często, pod warunkiem wystarczającej głębokości otworów, jest wystarczające. Jeśli konstruktor przewidział miejsce na głośniki mniejsze (10 lub nawet 8.7cm) oznacza to już poważne niedostatki w zakresie basu. Czasem zdarzają się nietypowe i trudne do zdobycia głośniki (np. 12cm w mercedesach). Drugim ważnym parametrem oprócz średnicy głośnika jest głębokość montażu - nie każdy głośnik o danej średnicy zmieści się w dane miejsce montażowe. Warto przyjrzeć się też czy po drugiej stronie membrany głośnika będzie dużo pustej przestrzeni tzn. czy zaraz za głośnikiem nie ma np. szczelnej folii co zdarza się w drzwiach) ponieważ ma to wpływ na odtwarzanie basu. Ostatnią kwestią jest położenie miejsca montażowego. Jeśli jest ono w miarę wysoko a głośniki są mniej więcej skierowane w kierunku uszu słuchaczy to można próbować montować głośniki współosiowe (w ostateczności szerokopasmowe), natomiast jeżeli głośniki grają "w brzuch", lub w kierunku nóg to raczej nieuniknione jest zastosowanie zestawów separowanych. Zresztą, prawie zawsze warto zastosować zestawy separowane - nawet kosztem kupna zestawu teoretycznie niższej klasy lub "gorszej" firmy!
Na brzmienie głośników nisko-średniotonowych większy wpływ ma sposób montażu niż miejsce (z zastrzeżeniem odpowiedniej głębokości otworu montażowego), natomiast głośniki wysokotonowe należy przede wszystkim umieścić we właściwym miejscu. Głośniki szerokopasmowe jako łączące cechy dwóch poprzednich grają zależnie od miejsca i sposobu zamontowania.
Montaż głośników nisko- i niskośredniotonowych (wooferów i midwooferów).
Należy zadbać o właściwą sztywność i szczelność miejsca zamocowania. W przypadku gdy fabryczne miejsca nie są zbyt sztywne należy zastosować dodatkowe pierścienie usztywniające (metalowe, z MDFu, etc), głośniki należy zawsze uszczelnić dając między płaszczyznę montażu a głośnik warstwę cienkiej gąbki. Osobnym tematem jest odpowiednie wytłumienie miejsc montażowych - np. rezonujących zazwyczaj drzwi. Używa się do tego zwykle mat bitumicznych (do nabycia w sklepie z lakierami do samochodów - koszt ok. kilkanaście PLN za arkusz 0.5 x 0.5m), które nakleja się od wewnątrz płata pokrycia drzwi oraz na blachy drzwi. Można też użyć specjalnych spray'ów tłumiących. Maty kleić należy na ciepło (z użyciem np. suszarki), w przypadku kiedy mata nie daje się uformować tak aby dobrze przylegała do skomplikowanych kształtów można ją bez problemu pociąć na dowolne kawałki. Zauważalną poprawę brzmienia daje już naklejenie jednej warstwy maty, ale w zależności od własnych wymagań można dać ich nawet kilka. Ostatnią kwestią nad którą należy się zastanowić w przypadku umiejscowienia głośnika w drzwiach jest wycięcie folii umieszczonej za głośnikiem tak aby głośnik był obciążony całą objętością drzwi a nie tylko jej małym fragmentem - poprawi to odtwarzanie basu. Wyciętą folię należy w takim wypadku ukształtować w mały okap tak aby woda dostająca się do drzwi nie kapała na głośnik ani na tapicerkę.
Montaż głośników wysokotonowych (tweeterów).
Miejsce zamontowania tych głośników bardzo wpływa na brzmienie. Najczęściej wykorzystywanymi miejscami montażowymi są: deska rozdzielcza, przednie słupki (konieczne sporo własnej inwencji ale efekt zarówno wizualny jak i dźwiękowy bywa dobry), obudowy lusterek lub górna część drzwi. Nie sposób dać jednej i jasnej odpowiedzi jakie miejsce jest optymalne. Natomiast zawsze zaleca się przeprowadzenie własnoręcznych eksperymentów już po zamontowaniu głośników niskośredniotonowych. Głośniki wysokotonowe można dla celów testowych przymocować prowizorycznie i nie wpływa to znacznie na emitowany dźwięk, natomiast pozwoli ocenić różnice. Z ogólnych wskazówek; nie należy starać się kierować tweeterów wprost na głowy jadących, jak też umieszczać ich zbyt blisko uszu. Między tweeterami a słuchaczami nie powinno być przeszkód (typowy przykład - lewa ręka kierowcy spoczywająca na kierownicy). Najlepiej jeśli są umieszczone mniej więcej na wysokości uszu słuchaczy.
Wysłany: 2008-01-14, 13:16
ostatnio montowalem glosniki w samochodzie a dokladnie w lanosie u kumpla mielismy male problemy to fakt ale juz wszystko OK sprzeciak i glosniki graja rewelacyjnie
i dlatego trzeba dobierać sprzęt pod kątem auta i sakiewki oczywiście;p najlepiej montowac wszystko w wyznaczonych do tego miejscach. oczywiście w większości aut nie ma otworu na subwoofer 30cm dlatego trzeba też pomysleć nad zabudową bagażnika. Ja mam dość solidną skrzynię w MDFu. Wytłumiona watoliną i uszczelniona klejem. Gra wyśmienicie.
_________________ Nie bój się rozpoczynać nowych wątków - jeżeli będzie coś nie tak to ja go usunę
Ostatnio miałem problem z głośnikami. Kupiłem w sklepie internetowym i niestety okazało się, że jeden nie działa. na szczęście po telefonie udało mi się dogadać i na koszt sprzedawcy otrzymałem nowy głośnik. Grają świetnie, choć bałem się, że coś źle założę, albo coś, bo robiłem to pierwszy raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum