Mam służbowe auto (peugeot 206). Jak jeszcze przepisy na to pozwalały, firma zarejestrowała go jako ciężarowy. Strasznie mi ta kratka przeszkadza - zasłania lusterko, kłopot z przewiezieniem dłuższych przedmiotów i wkurzające skrzypienie. Mam zamiar ją zdemontować i postawić w garażu do czasu wymiany auta na nowe.
Pytanie:
Co się stanie jeśli przy kontroli policji kratki nie będzie ? Jakieś poważne problemy ? Mogę zawsze powiedzieć, że przewoziłem coś długiego i musiałem tymczasowo zdemontować
Wyciągnięcie jej nie spowoduje niczego strasznego.
Możesz powiedzieć że musiałeś przetransportować przedmiot który oczywiście nie mieścił się w bagażniku Twojego samochodu. Misiaki nie powinny mieć problemów.
U mnie w Firmie jest również BUS który nie posiada kratki i nie ma z tym żadnych problemów.
Myślę że Michałowi chodziło o takiego BUSa.
Po pierwsze i najważniejsze jeśli samochód jest zarejestrowany jako ciężarowo-osobowy musisz mieć kratkę i nie wolno Ci jej zdejmować i nie możesz się tłumaczyć, że chciałeś przewieźć coś większego ponieważ ta kratka oddziela przestrzeń ładunkową od pasażerskiej i nic większego wsadzić nie wolno, tak jak jest to w samochodach ciężarowych. Za brak kratki dostaniesz mandat i zabiorą Ci dowód rejestracyjny.
Jeśli chcesz pozbyć sie kratki to musisz udać się do warsztatu który ma do tego uprawnienia, otrzymasz od nich fakturę za usługę, z którą jedziesz do Stacji Kontroli Pojazdów, robisz odpowiednie badanie techniczne i dostajesz zaświadczenie, następnie z tymi dwoma dokumentami do Wydziału Komunikacji i przerejestrowujesz samochód na osobowy, innej możliwości nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum