Wysłany: 2008-03-15, 21:15 Łamanie przepisów przez policję
czy policja z wideoradarem może łamać prawo przepisów ruchu drogowego przekraczając prędkość wyprzedzając na liniach ciągłych pod górę stwarzając niebezpieczne sytuacje na drodze . Oglądałem dziś TVN Turbo i zaobserwowałem następującą sytuację: kierowca pojazdu X przekroczył dopuszczalną prędkość jadąc 163 km/h w miejscu gdzie obowiązuje 90km/h ,policja z wideoradarem żeby go dogonić złamała co najmniej 3 przepisy ruchu drogowego ,przekroczenie dozwolonej prędkości ,wyprzedzanie na linii ciągłej ,oraz najgorsze z przewinień wyprzedzali na przejściu dla pieszych .PO zatrzymaniu upragnionego kierowcy padło pytanie czy jest pan pewny że z taką prędkością dojedzie pan do celu , więc ja się pytam czy ten policjant tak ambitnie goniący z taką prędkością łamiąc po drodze kilka przepisów był pewny że zje kolację w domu z rodziną a trzeba w tym miejscu dodać że kierowca goniony jechał sam natomiast w pojeździe goniącym narażone na utratę zdrowia i życia była ekipa TVN Turbo i kolega szalejącego Policjanta . Co o tym myślicie . Czy to jest według was w porządku????
Ciekaw jestem jak mieli faceta nagrać bez szaleńczej jazdy za nim. Gdyby włączyli syreny, to koleś by zwolnił, a tak mieli go na gorącym uczynku.
Policjant to zawód o podwyższonym ryzyku, które objawia się np. szybką jazdą samochodem, czy uciszaniem kiboli.
Nauczmy się płacić za swoje błędy. Miejmy na tyle odwagi, by przyznać się: "tak jechał zbyt szybko".
nikt nigdy nie wygrał z policją, w żadnym Sądzie Grodzkim czy innym ja nie słyszałem, im po prostu wolno i koniec i są nieomylni i już, nie dyskutuje się na ten temat.
ale pytanie to jest policja i jezeli kogos goni to moze lamac kazde zakazy to tak jak by strazakow rozliczac ze w czasie pozaru weszli w miejsce gdzie nie wolno wchodzic osobom postronnym . Bez sensu wogole.
hmmm jakos nie bardzo sobie wyobrażam sytuację ze szef działu ruchu drogowego ukara kolegę który złapał typa i jeszcze wlepił mu mandat hehehe nie przesadzajmy
Czy wideorejestrator nagrywa też dźwięk? Jeżeli nie to jak w pogodny dzień udowodnić policjantowi, że nie jechał samochodem uprzywilijowanym?
I druga sprawa. Policja (zgodnie z tym co mówią w programie Uwaga Pirat!) ma prawo łamać przepisy ruchu drogowego do zatrzymania przestępcy, ale musi go natychmiast zatrzymać po udowodnieniu przestępstwa.
Jak to jest, że policja może łamać przepisy i jechać na akcję bez sygnałów świetlnych i dźwiękowych, aby np. nie spłoszyć przestępców?
Też to z tym różnie bywa. Sam oglądałem Uwaga Pirat w którym policjanci na autostradzie ścigali chyba Mercedesa ML 420 (ponad 300 KM), Audi A6 i nie mogli go za bardzo dogonić na autostradzie. Jechali na sygnałach i świetlnych i dźwiękowych, policjanci nawet zgłaszali przez radio, że mają uciekiniera, ale ostatecznie pan się zatrzymał i dostał tylko mandat. Twierdził, że nie patrzył w lusterka.
Więc to nie jest tak, że zawsze policja traktuje takiego kierowcę jak uciekiniera... .
A co do faktu jechania za policją, to mozna się przejechać. Ty ich niby nagrywasz, ale i oni Ciebie i mandat spokojnie przywalą.
Poza tym takie zgłaszanie popełniania przestępstwa przez policję jest chore. Może 1 na 1000 dostanie naganę, albo upomnienie.
ty zgłupiałeś przecież ten policjant gonił kolesia co miął na liczniku 163 na 90 wiec musiał zwiększyć prędkość i wyprzedzać inne pojazdy.chyba najgorszym przewinieniem policji jest to ze jeżeli maja wideo rejestrator to jak kierowca raz przekroczy prędkość powinni go od razu zatrzymać a nie mierzyć mu jeszcze 2 razy prędkość i wlepiać mandat za przekroczenie prędkość z 3 pomiaru.
Zauważcie, że oni zawsze za I lub II pomiarem mają na rejestratorze prędkości o 23-30km więcej niż dopuszczalna. Czekają, aż człowiek się rozbuja by przekroczył o te 50 i żeby wlepić mu te 500zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum