Forum motoryzacyjne, forum samochodowe, auto forum - AutoMoto24.com.pl/forum Strona Główna
 FAQ   Powiadom znajomego   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Mandat za brak wycieraczek?
Autor Wiadomość
Manhal
Wizytator

Wysłany: 2008-04-25, 20:15   Mandat za brak wycieraczek?

Witam,
Spalił mi się silniczek od wycieraczek. Już zamowiłem nowy, a stary mechanizm wymontowałem. Przyjśc ma w poniedziałek, a ja muszę jutro się udać w traskę 150km w jedna stronę i się tak zastanawiam: skoro ma nie padać po co jechać pociągiem jak wezme samochód - wycieraczki mi nie będą potrzebne, jak szyba się zabrudzi to ją przetrę.
Ok, tylko czy policja może mi za to dać mandat lub zabrać dowód? Jeżeli powiem im że jadę na wymianę to co mi zrobią? Jak to wygląda w świetle prawa?
Pozdrawiam

Nothrest
Wizytator

Wysłany: 2008-04-27, 20:44   

Jak trafisz na "człowieka" to Cię "pouczy". Jeśłi na służbistę - zatrzyma Dowód Rejestracyjny...

A swoją drogą - to, że nie zapowiadają deszczu nie oznacza, że padać nie będzie... Poza tym - hamulce, oświetlenie, szyby główne (przednia i dwie boczne przednie), lusterka i ogumienie to najważniejsze czynniki wpływające na bezpieczeństwo Twoje oraz innych współużytkowników drogi. Dlatego zasłanianie się, że ma nie padać to ... błędne założenie, skutkujące błędnym wynikiem... Przecież na drodze możesz spotkać kałuże, plamy oleju czy chociażby... ptasie G. (kiedyś "ustrzelił mnie... bocian... - rozbryzg na calutką przednią szybę w VW Transporterze... ), które to równie skutecznie (nawet skuteczniej niż deszcz!) potrafią zasyfić szybę, przez co znacznie pogorszy Ci się widoczność... A przetrzeć nie będzie czym, dopiero na jaką tanksztele trzeba zjeżdżać...

Daemel
Newbie

Wysłany: 2008-04-29, 15:49   

Niestety samochód bez wycieraczek jest niesprawny technicznie i policjant jeżeli zauważy ich brak w najlepszym przypadku zatrzyma ci dowód rejestracyjny,a w najgorszym może dojść do tego,że samochód dalej pojedzie na lawecie - policjantów nie interesuje prognoza pogody,tylko fakt,że jadąc bez wycieraczek stwarzasz możliwość niebezpieczeństwa dla siebie,a z tego również innych użytkowników drogi.
Innym tematem jest fakt,że wycieraczki są obowiązkowym wyposażeniem samochodu,tak jak np. reflektory przednie czy lampy tylne lub tablica rejestracyjna.