Wysłany: 2008-03-24, 22:03 Prawo jazdy "A" od 24 lat ??
Słyszałem i czytałem w prasie, że chcą od lata zmienić przepisy, które mówią, że DOPIERO od 24 roku życia będzie można zdawać prawo jazdy na motocykl (kat. "A"). Argumentują to tym, że najwięcej wypadków powodują motocykliści, którzy mają między 18-24 lat.
Z jednej strony inicjatywa sluszna ,ale zle chca ja wykonac.Z drugiej strony Samochodami tez wypadki powoduja mlodzi kierowcy w tym przedziale wiekowym i nie musza czekac do 24-roku zycia ani nie maja ograniczej pojemnosciowych
moim zdaniem to że to wprowadzą nic im nie da... i tak Ci co powodują te wypadki to zazwyczaj typu "dawców" a tacy nie patrzą na to czy sie ma prawko czy nie - ważne żeby jeździć i tak policja z takimi motorami ma marne szanse... Co by nie robili moim zdaniem to i tak im nie wyjdzie... ograniczenia wiekowe i to tak duże jeszcze bardziej pogorszą sprawę... Imo bezsens ale jak patrze na nasz rząd to coś mi sie wydaje że oni jednak są na tyle niekompetentni że to wprowadzą... a chciałem sobie to prawko zrobić...
gdzieś w europie jest tak ze każdy motocykl którym jeździ osobo poniżej któregoś tam roku życia musi być wyposażony w ogranicznik prędkości do 120Km\h, tylko to pewnie też nic by nie dało bo by mu tatuś kupił motor i by taki debil i tak jeździł. bo ja nie mam nic do motocyklistów, ale mam coś do debili co jeżdżą po drodze jak by to był tor wyścigowy.
Zanim ten przepis wejdzie w zycie to pewnie potrwa.
Tylko 20% wypadkow z UDZIALEM motocyklistow zdarza sie z ich winy. 80% wypadkow z udzialem motocyklistow to wina kierowcow samochodow osobowych. Najczesciej kierowcy samochodow wymuszaja pierwszenstwo.
Z tym prawkiem to może słusznie. Ale ci co mają rozum i chcą żyć na tym świecie będą pokrzywdzeni. Ale ile jest takich osób? Myślę, że większość na tym forum nie jeżdżą jak "dawcy", ale wiedzą co to rozsądek. :rotfl:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum