Wysłany: 2010-09-16, 00:23 Citroen C2 (r 2005 - 1,4) - sonda lambda i katalizator
Witam,
Proszę o poradę dot. tematu. Posiadam Citroena C2 (r 2005, 1,4 - benzyna, 111 000 km). ASO zażądało bardzo dużo za naprawę to dogadałem się na boku z ich pracownikiem, że zrobi mi prywatnie po kosztach. Efekt jest taki, że wszystko co niezbędne naprawił oprócz - tylnej sondy lambda (przednią wymienił) i katalizatora - obydwie rzeczy są uszkodzone, ale owy Pan twierdzi, że niema potrzeby wymieniania powyższych komponentów ponieważ nie mają one wpływu na jazdę i pracę samochodu. I tu moje pytanie, czy to prawda? Co ze spalaniem i mocą samochodu? Gość jest etatowym pracownikiem ASO, polecany przez znajomego mechanika, zgodził się mi "pomóc" za naprawdę małe pieniążki w porównaniu do ceny zaśpiewanej przez ASO, to chyba powinien wiedzieć o czym mówi. Ale i tak wolę się upewnić, bo samochód to nie zabawka.
ja bym nie przesadzał, o ile w przypadku kata są zwolennicy i przeciwnicy usuwania, to sondę bym wymienił. do twojego autka można ogarnąć w miarę tanie uniwersalki, takie np. - sonda lambda i lepsze to niż jeżdżenie z uszkodzoną sondą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum