Wysłany: 2011-10-27, 18:54 Płyn do chłodnicy - kiedy i jaki?
Witam!
Mam pytanie dotyczące wymiany płynu do chłodnicy. Mam pierwsze auto od półtora roku, ale jeszcze nigdy wymieniałem płynu. Co jaki czas powinno się go wymieniać, bo czytałem różne opinie. Mam benzyniaka 1.6 litra (o ile ma to jakieś znaczenie).
Drugie pytanie - jaka jest różnica pomiędzy płynami a koncentratami do chłodnic? Oczywiście nie chodzi mi o kwestie rozcieńczania, ale o różnice w działaniu.
Trzecie pytanie - jakich płynów/koncentratów używacie i co byście mi polecili?
Zalecana jest wymiana co 3-4 lata, bez względu na przebieg, bo po jakimś czasie trzeba płyn po prostu odświeżyć.
Opcji jest sporo, ja używałem wcześniej prestona, ale potem przerzucilem się na maxmastera, bo ma równie dobre parametry, a jest dużo tańszy. To akurat jest koncentrat (konkretnie BlueCool), szczerze mówiąć to nie widzę większej różnicy pomiędzy płynem. Na pewno do dźwigania ze sklepu jest dużo mniej :P
Ja bym polecał coś takiego - płyn do chłodnic Febi Bilstein. To koncentrat, taki jak mówi kolega, i raz że jest taniej, a dwa że mniej dźwigania :P a działanie OK. brałbym coś takiego na Twoim miejscu.
Zależy. Dużo koncernów motoryzacyjnych twierdzi, że płynu nie trzeba wymieniać w ich modelach przez cały okres eksploatacji. Mimo wszystko biorąc pod uwagę niewielkie koszta samego płynu oraz jego wymiany powinniśmy się decydować na taki zabieg co mniej więcej 3-4 lata tak jak pisał kolega @orient.
Co do drugiego pytania to nigdy się nie zastanawiałem, ale wydaje mi się, że różnica jest tylko i wyłącznie w... nazwie?
Ja na chwilę obecną używam czegoś takiego - płyn do chłodnic Valeo i jestem zadowolony. Nie ukrywam, że do zakupu skłoniła mnie niska cena oraz dobra opinia kierowców o tej firmie i jej produktach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum