Forum motoryzacyjne, forum samochodowe, auto forum - AutoMoto24.com.pl/forum Strona Główna
 FAQ   Powiadom znajomego   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: melhiore
2008-01-27, 22:14
[Nawigacja] Odblokowywanie Mediona MDPNA 150(i jego klonów)
Autor Wiadomość
chester_csr 
Świeżak
Dj. Freaky Loopz

Marka:: Volvo V40 1.9TDi

Wysłany: 2008-01-27, 18:13   [Nawigacja] Odblokowywanie Mediona MDPNA 150(i jego klonów)

Odblokowywanie Mediona MDPNA 150(i jego klonów takich jak micromaxx mm 95242 i inne)

Autor oryginału: gpspassion Data publikacji: 02/10/2005

Autor tłumaczenia: Radbad_1 z forum mobione.pl

Metoda odblokowywania Medion-a PNA 150 pracującego pod kontrolą systemu WindowsCE 4.2 pozwalająca na zachowanie pełni funkcjonalności produktu ( nawigacja, odtwarzacz mp3, ustawienia ) wraz z możliwością instalowania dodatkowego oprogramowania firm trzecich takiego jak np. OziCE (nawigacja terenowa) czy BetaPlayer (odtwarzacz video, m.in. DIVX), itp.

Lista kompatybilnego oprogramowania (w języku francuskim).

METODA:
1. Pobieramy pliki wymagane do procesu odblokowywania: paczka

2. Podłączamy MDPNA 150 do komputera PC kablem USB, czekamy na synchronizację z ActiveSync-em. Po synchronizacji klikamy 'Eksploruj' ('Explore').

3. Kopiujemy plik 'regedit.exe' z pobranego archiwum i wklejamy do folderu \Windows\StartUp.

4. Kopiujemy plik 'modified.reg' z pobranego archiwum do folderu 'MEDION' na urządzeniu (w przypadku klona nazwa folderu może być inna).

5. SoftReset-ujemy urządzenie używając stylusa (aby użyć wtyku 'reset pin' należy dokręcić końcówkę stylusa).

6. Gdy PNA150 się zeresetuje Regedit zostanie automatycznie uruchomiony. Klikamy
'File/Import' a następnie odnajdujemy i otwieramy podwójnym tapnięciem na liście wyboru folder 'MEDION' (możliwe, że będzie się innaczej nazywał w klonie). Wyświeltli się plik 'modified.reg' (jeśli zgodnie z pkt. 4 go skopiowaliśmy). Dwukrotnie klikamy tenże plik aby go zaimportować.

7. Odnajdujemy plik 'regedit.exe w \Windows\StartUp\. Wycinamy i wklejamy w \Windows\Programs. Kopiujemy plik 'showtaskbar.exe' z archiwum i wklejamy go do \Windows\StartUp.

8. Odnajdujemy 'Setting.exe' w folderze 'Medion', klikamy prawym przyciskiem mysz i wybieramy 'Utwórz Skrót" (Create Shortcut). Przenosimy nowoutworzony skrót do \Windows\Desktop. Odnajdujemy 'MNAVDECE.exe' w folderze 'Medion', tworzymy skrót i przenosimy go do katalogu \Windows\Desktop. Odnajdujemy w \Windows plik "MP3Player.exe', tworzymy dla niego skrót i przenosimy go do \Windows\Desktop.

9. Po wykonaniu powyższych kroków resetujemy urządzenie przy użyciu stylusa. Sprzęt uruchomi się z pulpitem WinCE wraz z wyświetlonymi skrótami aplikacji, które przenieśliśmy do \Windows\Desktop. Przytrzymując stylusa w lewym dolnym rogu ekranu, an cienkim szarym pasku pojawi się pasek WinCE, za pomocą którego można uzyskać dostęp do standardowych aplikacji zaszytych w WinCE.

Po odblokowaniu PNA bez problemu możemy zainstalować MapaMap 4 lub TomTom.
Niestety na tym sprzęcie nie zadziałają Automapa 3 i 4 nawet po instalacji dodatkowych DLL'ek :-(

pilot
Newbie

Wysłany: 2008-02-10, 23:14   

Ojejciu Medion i ten iny szajs to główno po 2miesiacach używania się popsuł umnie w mieście nawet nie chcieli tego przyjąci do naprawy

chester_csr 
Świeżak
Dj. Freaky Loopz

Marka:: Volvo V40 1.9TDi

Wysłany: 2008-02-11, 12:21   

a ja nie zgodze się. ten model który odblokowywałem był całkiem ok. Co ciekawe Medion to firma która sama produkuje części do swoich produktów. Jeżeli masz gwarancję nie masz problemu ;-)

pilot
Newbie

Wysłany: 2008-02-11, 15:32   

Każdy ma swoje zdanie ja mam na nie a z gwarancja to juz się dawno skończyła a tego Mediona po tylu próbach naprawy sprzedałem na allegro za marną kasę ...

kecaj60 
Newbie

Wysłany: 2008-04-15, 17:50   Re: [Nawigacja] Odblokowywanie Mediona MDPNA 150(i jego klon

chester_csr napisał/a:
Odblokowywanie Mediona MDPNA 150(i jego klonów takich jak micromaxx mm 95242 i inne)

Autor oryginału: gpspassion Data publikacji: 02/10/2005

Autor tłumaczenia: Radbad_1 z forum mobione.pl

Metoda odblokowywania Medion-a PNA 150 pracującego pod kontrolą systemu WindowsCE 4.2 pozwalająca na zachowanie pełni funkcjonalności produktu ( nawigacja, odtwarzacz mp3, ustawienia ) wraz z możliwością instalowania dodatkowego oprogramowania firm trzecich takiego jak np. OziCE (nawigacja terenowa) czy BetaPlayer (odtwarzacz video, m.in. DIVX), itp.

Lista kompatybilnego oprogramowania (w języku francuskim).

METODA:
1. Pobieramy pliki wymagane do procesu odblokowywania: paczka

2. Podłączamy MDPNA 150 do komputera PC kablem USB, czekamy na synchronizację z ActiveSync-em. Po synchronizacji klikamy 'Eksploruj' ('Explore').

3. Kopiujemy plik 'regedit.exe' z pobranego archiwum i wklejamy do folderu \Windows\StartUp.

4. Kopiujemy plik 'modified.reg' z pobranego archiwum do folderu 'MEDION' na urządzeniu (w przypadku klona nazwa folderu może być inna).

5. SoftReset-ujemy urządzenie używając stylusa (aby użyć wtyku 'reset pin' należy dokręcić końcówkę stylusa).

6. Gdy PNA150 się zeresetuje Regedit zostanie automatycznie uruchomiony. Klikamy
'File/Import' a następnie odnajdujemy i otwieramy podwójnym tapnięciem na liście wyboru folder 'MEDION' (możliwe, że będzie się innaczej nazywał w klonie). Wyświeltli się plik 'modified.reg' (jeśli zgodnie z pkt. 4 go skopiowaliśmy). Dwukrotnie klikamy tenże plik aby go zaimportować.

7. Odnajdujemy plik 'regedit.exe w \Windows\StartUp\. Wycinamy i wklejamy w \Windows\Programs. Kopiujemy plik 'showtaskbar.exe' z archiwum i wklejamy go do \Windows\StartUp.

8. Odnajdujemy 'Setting.exe' w folderze 'Medion', klikamy prawym przyciskiem mysz i wybieramy 'Utwórz Skrót" (Create Shortcut). Przenosimy nowoutworzony skrót do \Windows\Desktop. Odnajdujemy 'MNAVDECE.exe' w folderze 'Medion', tworzymy skrót i przenosimy go do katalogu \Windows\Desktop. Odnajdujemy w \Windows plik "MP3Player.exe', tworzymy dla niego skrót i przenosimy go do \Windows\Desktop.

9. Po wykonaniu powyższych kroków resetujemy urządzenie przy użyciu stylusa. Sprzęt uruchomi się z pulpitem WinCE wraz z wyświetlonymi skrótami aplikacji, które przenieśliśmy do \Windows\Desktop. Przytrzymując stylusa w lewym dolnym rogu ekranu, an cienkim szarym pasku pojawi się pasek WinCE, za pomocą którego można uzyskać dostęp do standardowych aplikacji zaszytych w WinCE.

Po odblokowaniu PNA bez problemu możemy zainstalować MapaMap 4 lub TomTom.
Niestety na tym sprzęcie nie zadziałają Automapa 3 i 4 nawet po instalacji dodatkowych DLL'ek :-(

Mam micromaxx mm 95242.
Nie ma w nim folderu Medion.
Jak się on nazywa w tym urządzeniu, bo noe mogę znaleźć 'Setting.exe' w żadnym folderze?

SUBARU
Newbie

Wysłany: 2008-09-01, 13:49   

Mam pytanie czy jest jakis sposob zeby przywrocic wszystko do stanu poczatkowego tak jak bylo? chodzi mi o to zeby dzialal mi normalny program navigator z medionu itd. jakby ktos mogl to prosilbym jeszcze o podeslanie pliku setings.exe czy jakos tak bardzo prosze