Forum motoryzacyjne, forum samochodowe, auto forum - AutoMoto24.com.pl/forum Strona Główna
 FAQ   Powiadom znajomego   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumiki
Autor Wiadomość
edes
Newbie

Wysłany: 2008-03-14, 11:37   Tłumiki

Najlepsze tłumiki są wypełniane wełną stalową nierdzewną lub wełną typu e-glass. To dźwiękochłonne wypełnienie otacza wkład aluminiowy. Rura dolotowa powinna być wykonana ze stali aluminiowej. Niektóre typy są zakończone kielichem mocującym, który ułatwia montaż. W środku samego tłumika rura wykonana ze stali aluminiowej jest perforowana. Cały płaszcz tłumika również jest wykonany z tego samego materiału. Rury wylotowe mogą być bardzo zróżnicowane, niektóre firmy proponują "szycie na miarę".
Wielu użytkowników samochodów rozpoczynając swoją przygodę z tuningiem pierwsze działania kieruje w stronę układu wydechowego.
I tu wbrew pozorom zaczyna się dylemat . Przy tak obfitym rynku w istocie wybór jest trudny.
Jedno jest pewne. Zmiana układu wydechowego na sportowy zazwyczaj powoduje wyraźne zwiększenie głośności auta.
Ale czy głośniej oznacza szybciej? Niestety niekoniecznie.
Układy wydechowe rządzą się swoimi zasadami. W ich przypadku intuicja często zawodzi. Tylko test wyjaśni, ile dodatkowej mocy dają zastosowane układy wydechowe.
Jak to działa.
Spaliny wydostające się z cylindrów wpadają do kolektora wydechowego. Tam łączą się w jedną strugę i płynąc poprzez tłumiki , obniżają swoje ciśnienie tak, aby wylecieć do atmosfery jak gaz mocno rozprężony. I tu im mniejsze natężenie wypływyu spalin z wydechu, tym halas jest mniejszy.
Utarło się przekonanie, że odpowiednio skonstruowany kolektor wydechowy może podnieść moc jednostki napędowej, natomiast cała reszta układu wydechowego może tylko mniej lub bardziej ograniczyć moc silnika. I ta chyba zasada pokutuje wsród wielu, przynajmniej krajowych producentów tłumików. Jedyną wagę jaka przywiązują do ich budowy, to polerowana błyszcząca końcówka.
Jedną z nielicznych polskich Firm, która przeciwstawia się tej zasadzie jest MG MOTORSPORT, której wyroby nie tylko nie powodują utraty mocy, ale przyczyniają się do jej podwyższenia. Zmienia również na bardziej płaski przebieg wykresu momentu obrotowego.

messiah7 
Newbie

Wysłany: 2011-01-12, 16:40   

Witam, chcę sobie wstawić tłumik z podwójną końcówką okrągłą prostą o średnicy 80mm do mojej Hondy. Polecicie zaufaną firmę w tym temacie? Z góry dzięki.

piotrass 
Newbie

Wysłany: 2011-01-26, 14:58   

Ja do mojej Bejcy zamawiałem przez allegro tłumik tunningowy proex i jestem zadowolony. Cena była też rozsądna, gdyż płaciłem trzy stówy z hakiem. Do Hondy myślę, że też znajdziesz.

messiah7 
Newbie

Wysłany: 2011-03-14, 15:21   

Dużo odpowiedzi nie była ale postanowiłem zakupić tłumik proexa i wielkie dzięki za tą radę. Zamontowany tłumik w samochodzie sprawuję się lepiej niż przypuszczałem jazda z nim to przyjemność.

novii
Newbie

Wysłany: 2011-08-01, 11:39   

messiah7 napisał/a:
tłumik proexa

Też się pod tym podpisuję są to bardzo dobre tłumiki polecam :)

&Pozdrawiam!