Motocyklowe MŚ: Rossi wygrał Grand Prix Malezji w MotoGP
Włoch Valentino Rossi (Yamaha) wygrał w niedzielę na torze Sepang eliminację motocyklowych mistrzostw świata o Grand Prix Malezji w klasie MotoGP i zajmuje w klasyfikacji imprezy trzecie miejsce. Od lidera Amerykanina Nicky Haydena (Honda), który był czwarty dzieli go 38 punktów.
Rywalizację motocyklistów w klasie 250 ccm wygrał lider klasyfikacji generalnej Jorge Lorenzo (Aprilia), który wyprzedził Włocha Andreę Dovizioso (Honda) i Alexa de Angelisa z San Marino na Aprilii.
W dwunastu startach sezonu Lorenzo zgromadził 224 punkty, a drugi, Dovizioso ma o dwanaście mniej. Na trzecie z czwartego przesunął się Alex de Angelis tracący do Lorenzo 77 punktów.
Przewagę nad rywalami w klasie 125 ccm powiększył Hiszpan Alvaro Bautista (Aprilia), który nie dał rywalom szans na torze w Sepang. Drugi w klasyfikacji generalnej Fin Mika Kallio (w niedzielę był drugi) ma już 74 punktów straty do prowadzącego.
Włoch Valentino Rossi wygrał rywalizację w klasie MotoGP w wyścigu o Grand Prix Portugalii, 14. eliminację motocyklowych mistrzostw świata. Lider klasyfikacji generalnej Australijczyk Casey Stoner zajął trzecie miejsce.
W klasie 125 ccm triumfował Hiszpan Hector Faubel, lider w klasyfikacji generalnej mistrzostw świata Węgier Gabor Talmacsi był drugi.
W 250 ccm zwyciężył Hiszpan Alvaro Bautista; prowadzący w mistrzostwach świata jego rodak Jorge Lorenzo był trzeci i utrzymał pozycję lidera.
Za tydzień na torze Motega w Japonii zostanie rozegrana 15. eliminacja mistrzostw świata.
Wyniki GP Portugalii:
klasa 125 ccm
1. Hector Faubel (Hiszpania/Aprilia) 40.46,337
2. Gabor Talmacsi (Węgry/Aprilia) 40.46,469
3. Pol Espargaro (Hiszpania/Aprilia) 40.46,572
4. Simone Corsi (Włochy/Aprilia) 40.47,338
5. Joan Olive (Hiszpania/Aprilia) 40.47,525
6. Stefan Bradl (Niemcy/Aprilia) 40.53,916
klasa 250 ccm
1. Alvaro Bautista (Hiszpania/Aprilia) 43.56,458
2. Andrea Dovizioso (Włochy/Honda) 44.00,825
3. Jorge Lorenzo (Hiszpania/Aprilia) 44.02,606
4. Thomas Luethi (Szwajcaria/Aprilia) 44.09,143
5. Hector Barbera (Hiszpania/Aprilia) 44.09,869
6. Alex de Angelis (San Marino/Aprilia) 44.09,898
Klasyfikacja generalna
1. Jorge Lorenzo (Hiszpania/Aprilia) 257 pkt
2. Andrea Dovizioso (Włochy/Honda) 206
3. Alex de Angelis (San Marino/Aprilia) 197
4. Alvaro Bautista (Hiszpania/Aprilia) 160
5. Hector Barbera (Hiszpania/Aprilia) 130
6. Hiroshi Aoyama (Japonia/KTM) 108
Australijczyk Casey Stoner (Ducati) wywalczył pierwszy w karierze tytuł mistrza świata w wyścigach motocyklowych w klasie MotoGP. 21-letni zawodnik teamu Ducati zajął w niedzielę szóste miejsce na japońskim torze Motegi, zapewniając sobie zwycięstwo w końcowej klasyfikacji. Wygrał jego kolega z zespołu Włoch Loris Capirossi
SERWISY
Sporty motorowe
Casey Stoner sensacją MotoGP 2007. Australijczyk na mokrym torze Motegi, podczas GP Japonii zapewnił sobie mistrzostwo świata na trzy wyścigi przed końcem MŚ.
21-letni zawodnik teamu Ducati zajął w niedzielę szóste miejsce i pogrzebał szanse na tytuł najlepszemu w ostatnich latach zawodnikowi - Włochowi Valentino Rossiemu, który na mecie był dopiero 13 i nie ma już nawet matematycznych szans na tytuł.
Stoner został pierwszym australijskim mistrzem świata od czasu rewelacyjnego Micka Doohana, który ostatnie, ze swoich pięciu, mistrzostwo wywalczył w 1998 roku.
Gdy 21-latek na jednym kole przejechał linię mety włoski team oszalał ze szczęścia - było to bowiem pierwsze mistrzostwo Ducati w historii. Była to jednocześnie pierwsza wygrana teamu innego niż japoński od czasu MV Agusta, która tytuł zdobyła w... 1974 roku.
- To jest trochę zaskakujące, gdyż nie sądziłem, że będziemy się liczyć w tym wyścigu - powiedział Stoner, który startował z dziewiątego rzędu, podczas gdy najgroźniejszy konkurent - Rossi był na czele stawki.
- Potem jednak Valentino miał problemy i wszystko się potoczyła, tak ja potoczyło. Naprawdę nie spodziewałem się wywalczyć dzisiaj mistrzostwo. Chcę podziękować wszystkim, którzy mieli cokolwiek wspólnego z moją karierą - dodał nowy mistrz świata.
Japoński wyścig wygrał Loris Capirosi - partner Stonera z zespołu. Była to trzecia wygrana Włocha w Japonii z rzędu.
Czas, który osiągnął Stoner nie odzwierciedla jego możliwości. Jego założeniem było nie dać się wyprzedzić Rossiemu, ten z kolei po lotnym starcie miał techniczne problemy z motocyklem.
Dwaj rywale do tytułu jechali jednak koło w koło do czasu, gdy Rossiemu zaczął szwankować drugi motocykl. Od tego momentu Stoner jechał zachowawczo nie ryzykując upadku, a szóste miejsce wystaczyło do zdobycia tytułu. Rossi dojechał 13-ty.
Australijczyk wygrał osiem z dotychczasowych 15 wyścigów. Do zakończenia MŚ zostały jeszcze trzy - w Australii, Malezji i Hiszpanii.
Klasa MotoGP:
GP Japonii:
1. Loris Capirossi (Włochy/Ducati) 47.05,484
2. Randy de Puniet (Francja/Kawasaki) 47.16,337
3. Toni Elias (Hiszpania/Honda) 47.17,010
4. Sylvain Guintoli (Francja/Yamaha) 47.17,676
5. Marco Melandri (Włochy/Honda) 47.34,053
6. Casey Stoner (Australia/Ducati) 47.36,663
Klasyfikacja MŚ po 15 z 18 wyścigów:
1. Casey Stoner (Australia/Ducati) 297 pkt
2. Valentino Rossi (Włochy/Yamaha) 214
3. Dani Pedrosa (Hiszpania/Honda) 188
4. John Hopkins (USA/Suzuki) 156
5. Chris Vermeulen (Australia/Suzuki) 152
6. Marco Melandri (Włochy/Honda) 148
Mistrzowie świata w "królewskiej" klasie od 1980 roku (od 2002 roku MotoGP, wcześniej klasa 500 ccm):
Osobiście twierdze ze Casey Stoner pojechał bardzo ładnie :). Myśle ze kazdy z chłopakow który jest na tym Poziomi GP ma troche szczęscia Sponsora :D no i talent :D ... Z chęcią kiedyś przejechał bym sie na MotoGP ... a w szczegulności na Ducati ... ta maszyna ktorą jechał jest Pięknaaaaa ... ver. bliska tej ktora jest w produkcji publicznej to Ducati Desmosedici RR za jedyne 241,500 zł ... :D
"Australijczyk Casey Stoner (Ducati) wywalczył pierwszy w karierze tytuł mistrza świata w wyścigach motocyklowych w klasie MotoGP. 21-letni zawodnik teamu Ducati zajął w niedzielę szóste miejsce na japońskim torze Motegi, zapewniając sobie zwycięstwo w końcowej klasyfikacji. "
Wow koleś ma 21 lat i tak wymiata na takim motorze
Ciekawe jak bedzie jezdził za pare lat
O "krzywdne" nie trudno O "krzywdę" nie trudno to fakt. Ale sam bym oddał prawą nogę za to żeby się przejechać Ducati ;p hehe.. A tak naprawdę to powiem że każda praca ma jakieś ryzyko a jeśli ryzyko jest większe to i wynagrodzenie jest wyższe. Jeśli do tego dodamy pasje i umiejętności to jest pięknie. Ten chłopak już jest ustawiony do końca życia. Pieniądze na tym poziomie co się ściga są ogromne. Ryzyko, ryzyko.. ono zawsze jest na dobrą sprawę codziennie możemy zginąć pod kołami tramwaju czy samochodu … Osobiście kocham jazdę motorem .. a jeśli chodzi o ściganie się na tego typu Trasach to już w ogóle coś pięknego ale niezbyt osiągalnego… jeszcze motorki z najwyższych półek, sponsorzy, najlepszy sprzęt i do tego wielkie wynagrodzenie czy można chcieć czegoś więcej :D ??
Jadąc w samochodzie ponad 200km/h zaczynam się bać a co dopiero by było jadąc na motorze
Kiedyś jechałem na skuterku ponad 60km/h i zaliczyłem glebe tzn moja wina była , bylo po deszczu , wszedzie pełno blota a ja po dwóch piwach , nigdy niezapomne swojej pocharatanej twarzy
Czy ja wiem czy kierowca który się dostanie do Moto GP, albo np. do formuły 1 ma czas żeby rozmyślać o tym co się może wydarzyć na torze. Po za tym w porównaniu do sportów samochodowych (formuła 1 z lat 1970 -1990) to wyścigi na motorach nie są wcale tak niebezpieczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum